Гладуването е един от най-сигурните начини за повишаване на имунитета, съобщиха немски учени от университета в Бон. Те установили, че при глад защитните сили на организма започват да работят на бързи обороти, за да се противопоставят на патогенните микроорганизми. Това се дължи на способността на имунната система да преминава бързо от покой в състояние на отбрана.Човешкият организъм поддържа постоянен баланс между "добрите" и "лошите" микроби, който при заболяване се нарушава. Тогава "лошите" стават повече, а имунната система изпраща за борба с тях отряд със специално предназначение - т.нар. Т-клетки, Б-клетки и антитела. Немските учени установили, че съществува пряка връзка между чувството на глад (т.е. спада на нивото на инсулина) и включването на защитните сили на бързи обороти. То става чрез отделянето от имунната система на защитни белтъчини - антимикробни пептиди, които се борят с вредните микроорганизми. Този процес протича всяка минута и зависи от качеството и особено от количеството на приеманата храна. Затова колкото по-силно е чувството на глад, толкова по-силни стават защитните бариери на тялото.
Резултатите може да доведат до нов подход в лечението на заболявания като диабет тип 2 и затлъстяването, които се развиват заради приема на прекалено много калории и се отличават с възпалителни процеси и смущения в работата на имунната система. Следващата стъпка на учените е да изучат връзката между броя на калориите и продължителността на живота на хората. Засега опитите с червеи, мушици и мишки показват, че ограничаването на калориите удължава продължителността на живота.
0 comments