Учени от Китайския център за превенция и контрол на заболяванията в Пекин са направили изследване на мишки с рак на хранопровода, на които са давани добавки с витамин Е и селен. Мишките са разделени на 5 групи, като четири от тях са излагани и на канцерогенното вещество NMBzA три пъти на ден в продължение на 5 седмици. Една от тези групи е получавала и добавки с витамин Е и селен през първите 10 седмици от изследването. Втората група е получавала добавките между 11 и 25 седмици. А третата група - през целия период на изследването (25 седмици).
Кръвни проби са взимани в началото и на 5-ата, 15-ата и 25-ата седмица. Резултатите от изследването са показали, че при мишките, които са приемали добавки с витамин Е и селен през целия период, се наблюдава значително намаляване на броя на видимите езофагиални тумори. Отчетено е също така и намаляване на клетъчната пролифорацил, ангиогенезата, окислителния стрес и възпалението.
Авторите отбелязват, че групата, приемала добавките в по-ранен етап от развитието на тумора, има по-добри резултати в сравнение с втората група. Тези открития потвърждават резултатите от клиничните изследвания за ползите от приема на витамин Е и селен, които са установили значително намаляване случаите на смърт от езофагиален карцином при младите участници, но не и сред по-възрастните, при които много често се срещат преканцерозни лезии.
В текущото изследване се подкрепя хипотезата, че ниското ниво на микроелементи в организма повишава риска от рак на хранопровода, причинен от факторите на окопната среда, като например канцерогенни нитрозамини или техните прекурсори, както и повишена генетична чувствителност.
0 comments