Популярно

10-те най-полезни за сърцето храни

Posted by Admin вторник, 4 ноември 2008 г.

Здравото сърце не е само резултат от наследственост и липса на вредни навици...

Здравото сърце не е само резултат от наследственост и липса на вредни навици. Разбира се, правилното хранене е съществена част от здравословния начин на живот. Затова ви предлагаме списък с няколко храни, които ще ви помогнат да го поддържате в отлична форма:

1. Овесени ядки

Те са прекрасна закуска, богата на омега-3 мастни киселини, фолиева киселина и калий. Това, заедно с голямото количество целулоза в тях, ги прави незаменим помощник при намаляването на холестерола, както и за поддържането на тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по-едри са зърната на овеса, толкова повече целулоза има в тях.
Добавете към овесените ядки банан. Той също е богат на целулоза.

2. Сьомга

Тя е един от най-добрите източници на омега-3 ненаситени мастни киселини. 2-3 рибни ястия седмично спомагат за поддържане на нормално кръвно налягане и съсирване на кръвта.
Според статистиката, сьомгата намалява с до 1/3 риска от инфаркт. Освен това тя съдържа силен антиоксидант, който запазва силната памет и здравата кожа. Сьомгата успешно може да се замени със сардини или риба тон.

3. Авокадо

Ако добавяте по1/4 авокадо към салатата или месото, ще намалите нивото на "лошия" и ще си добавите "добър" холестерол в кръвта.
Освен това особените ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините от организма, които също са от значение за здравото сърце.

4. Зехтин

В него има мононенаситени мазнини, които се борят успешно с хорестеролните плаки и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.
Резултатите от съвместно изследване, проведено от 7 национални медицински института, показват, че жителите на о. Крит умират рядко от инфаркт, въпреки че имат генетична предразположеност към високо ниво на холестерола. За приготвянето на салатите и ястията те използват само зехтин.

5. Ядки

Орехите и бадемите съдържат най-много омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Употребата на ядки спомага за по-доброто усвояване на целулозата и за намаляване на чувството за глад.

6. Ягоди, малини, къпини, боровинки

Те са богати на противовъзпалителни вещества, които значително намаляват риска от сърдечни болести и рак.

7. Фасул и леща

Лещата и фасулът са богати на целулоза, омега-3 киселини и калций. Същевременно те са относително ниско калорични и могат да заменят всяка една гарнитура.

8. Спанак

Съдържа много лутеин, калий, фолиева киселина и целулоза. Може да бъде заменен и с всеки други две зеленчукови ястия. Доказано е, че 2 порции зеленчуци дневно намаляват с до 25% риска от сърдечно-съдови заболявания. А всяка допълнителна порция - с още 17%.

9. Ленено семе
То е истинска съкровищница на омега-3 и омега-6 ненаситени киселини. Можете да го добавяте в салатите или другите ястия.

10. Соя

Тя се бори успешно с холестерола и зарежда организма с протеини, но важното е да употребявате натуралния, а не генномодифицирания й вариант. Натуралната соя се използва и за приготвянето на соево мляко, което също е много полезно за сърцето. Не прекалявайте обаче с употребата на соев сос - в него има твърде много сол.

Теми

Здравословен живот (19) Заболявания (9) Диагностика и лечение (6) Здравни новини (4) диабет (4) Детско здраве (3) бъбреци (3) здраве (3) калций (3) магданоз (3) спанак (3) храна (3) шоколад (3) Алое (2) Витамини (2) бактерии (2) билки (2) витамин Е (2) зъби (2) риба (2) стомашно-чревен тракт (2) черва (2) черен дроб (2) Алое вера (1) Атеросклероза (1) Б-клетки (1) ДНК (1) Жиловлек (1) Измръзване (1) Инсулт (1) Калории (1) Камфор (1) Компрес (1) Манган (1) Мозък (1) Нобелова награда (1) Памет (1) Пилешка супа (1) Простуда (1) Свинска мас (1) Студ (1) Т-клетки (1) алергии (1) апендикс (1) астма (1) бадеми (1) болки (1) боровинки (1) бременност (1) бълха (1) венци (1) вируси (1) витамин D (1) възпаление (1) въшка (1) гастрит (1) глад (1) глаукома (1) гной (1) грип (1) грозде (1) деца (1) екземи (1) желязо (1) животни (1) задстомашна жлеза (1) заекване (1) затлъстяване (1) зима (1) инфаркт (1) инфартк (1) инфекция (1) иня (1) кожа (1) компютър (1) коса (1) кости (1) кръвно налягане (1) кърлеж (1) лайка (1) лекарства (1) магнезий (1) мащерка (1) менопауза (1) месо (1) минерали (1) мляко (1) моркови (1) настинка (1) нервна система (1) око (1) ориз (1) остеопороза (1) паразити (1) пептиди (1) пневмония (1) полов акт (1) протеин С (1) пъпеш (1) райска ябълка (1) рак (1) рахит (1) ретина (1) секс (1) селен (1) сливици (1) слюнка (1) соя (1) стенокардия (1) стоматолог (1) стрес (1) супа (1) счупване (1) сърце (1) телемедицина (1) тения (1) тиква (1) умора (1) фосфор (1) фригидност (1) халва (1) химиотерапия (1) хипертония (1) хляб (1) холера (1) хранопровод (1) хрема (1) чай (1) червено вино (1) чесън (1) чистота (1) шлака (1) яйца (1)