Качественият шоколад може да ни предпази от инфаркт на миокарда, сочат данните, събрани от специалист от католическият университет в италианската област Молизе и Миланския онкологичен институт, изследвали повече от 25 хиляди души. Но с това лакомство не трябва да се злоупотребява, предупреждават те.6-7 грама шоколад дневно са идеалната норма, която гарантира постигането на защитен ефект срещу възпалителните процеси и производните от тях сърдечно съдови заболявания.
Италянските изследвания показват, че в кръвта на умерените потребители на шоколад има понижено съдържание на протеин С, т.е. възпалителните процеси в организма са значително приглушени.
Хроничните възпалителни процеси способстват за възникването на сърдечносъдови заболявания - от инфаркт на миокарда до инсулт, смятат лекарите и призовават за периодични проверки на съдържанието на протеин С в кръвта.
0 comments