Райската ябълка съдържа около двадесет процента захари, които се състоят предимно от монозахаридна глюкоза, протеини, лимонена киселина и др., както и доста микроелементи, сред които преобладаващи са магнезият, калият и фосфорът. Тя е богата и на много витамини - С, А, В1, В2, Р, Е. Поради всички тези полезни съставки райската ябълка е високо ценена като храна, която притежава и диетични, и лечебни свойства. Плодовете и се използват, както свежи, така и изсушени, за сладка, желета, мармалади, сиропи, сокове и пр.
Редовната им консумация подпомага лечението на скорбут, различни стомашно-чревни заболявания и особено са ефикасни за лекуване на щитовидната жлеза, тъй като са много богати на йод. Сокът или отварата от плода имат силно отхрачващо действие при простудни заболявания и грип.
Райската ябълка има и външно приложение. Тя може успешно да се използва за зарастване на рани. За целта месестата част на пресните плодове и листата се налагат върху поразеното място. Прахът, получен от стритите сухи листа на растението, пък може да се използва външно като мощно кръвоспиращо средство. Изсушените на слънце или в сушилни плодове загубват тръпчивия си вкус.
Въпреки че плодовете на райската ябълка са богати и на танини, те бързо могат да бъдат доведени до безтанинио, или сладко, състояние. Това може да стане, без да се изчаква тяхното омекване. За целта те първо трябва да бъдат поставени в топла вода при температура 30-40 градуса в продължение на 12 часа. След това трябва да бъдат затворени в пластмасови торби или други затворени съдове, в които се поставя спирт, като се оставя и достатъчно
въздушно пространство.
Дори да не сте ценители на плодовете, опитайте райската ябълка и ще останете изненадани от чудотворната и сила.
0 comments