Популярно

Райска ябълка

Posted by Admin сряда, 9 март 2011 г.

Райската ябълка произлиза от далечен Китай и Япония. Тя е била ценена от дълбока древност. У нас най-добре вирее по Черноморието, както и в по-топлите южни региони. Тя е не само много екзотична, но и много студоустойчива сред субтропичните овощия. Латинското и название е диосгюрос. То буквално означава „храна на боговете". Това название е не само заради златиоораижевия и цвят, но и заради изключително полезното и действие върху човешкия организъм.

Райската ябълка съдържа около двадесет процента захари, които се състоят предимно от монозахаридна глюкоза, протеини, лимонена киселина и др., както и доста микроелементи, сред които преобладаващи са магнезият, калият и фосфорът. Тя е богата и на много витамини - С, А, В1, В2, Р, Е. Поради всички тези полезни съставки райската ябълка е високо ценена като храна, която притежава и диетични, и лечебни свойства. Плодовете и се използват, както свежи, така и изсушени, за сладка, желета, мармалади, сиропи, сокове и пр.

Редовната им консумация подпомага лечението на скорбут, различни стомашно-чревни заболявания и особено са ефикасни за лекуване на щитовидната жлеза, тъй като са много богати на йод. Сокът или отварата от плода имат силно отхрачващо действие при простудни заболявания и грип.

Райската ябълка има и външно приложение. Тя може успешно да се използва за зарастване на рани. За целта месестата част на пресните плодове и листата се налагат върху поразеното място. Прахът, получен от стритите сухи листа на растението, пък може да се използва външно като мощно кръвоспиращо средство. Изсушените на слънце или в сушилни плодове загубват тръпчивия си вкус.

Въпреки че плодовете на райската ябълка са богати и на танини, те бързо могат да бъдат доведени до безтанинио, или сладко, състояние. Това може да стане, без да се изчаква тяхното омекване. За целта те първо трябва да бъдат поставени в топла вода при температура 30-40 градуса в продължение на 12 часа. След това трябва да бъдат затворени в пластмасови торби или други затворени съдове, в които се поставя спирт, като се оставя и достатъчно
въздушно пространство.

Дори да не сте ценители на плодовете, опитайте райската ябълка и ще останете изненадани от чудотворната и сила.

Теми

Здравословен живот (19) Заболявания (9) Диагностика и лечение (6) Здравни новини (4) диабет (4) Детско здраве (3) бъбреци (3) здраве (3) калций (3) магданоз (3) спанак (3) храна (3) шоколад (3) Алое (2) Витамини (2) бактерии (2) билки (2) витамин Е (2) зъби (2) риба (2) стомашно-чревен тракт (2) черва (2) черен дроб (2) Алое вера (1) Атеросклероза (1) Б-клетки (1) ДНК (1) Жиловлек (1) Измръзване (1) Инсулт (1) Калории (1) Камфор (1) Компрес (1) Манган (1) Мозък (1) Нобелова награда (1) Памет (1) Пилешка супа (1) Простуда (1) Свинска мас (1) Студ (1) Т-клетки (1) алергии (1) апендикс (1) астма (1) бадеми (1) болки (1) боровинки (1) бременност (1) бълха (1) венци (1) вируси (1) витамин D (1) възпаление (1) въшка (1) гастрит (1) глад (1) глаукома (1) гной (1) грип (1) грозде (1) деца (1) екземи (1) желязо (1) животни (1) задстомашна жлеза (1) заекване (1) затлъстяване (1) зима (1) инфаркт (1) инфартк (1) инфекция (1) иня (1) кожа (1) компютър (1) коса (1) кости (1) кръвно налягане (1) кърлеж (1) лайка (1) лекарства (1) магнезий (1) мащерка (1) менопауза (1) месо (1) минерали (1) мляко (1) моркови (1) настинка (1) нервна система (1) око (1) ориз (1) остеопороза (1) паразити (1) пептиди (1) пневмония (1) полов акт (1) протеин С (1) пъпеш (1) райска ябълка (1) рак (1) рахит (1) ретина (1) секс (1) селен (1) сливици (1) слюнка (1) соя (1) стенокардия (1) стоматолог (1) стрес (1) супа (1) счупване (1) сърце (1) телемедицина (1) тения (1) тиква (1) умора (1) фосфор (1) фригидност (1) халва (1) химиотерапия (1) хипертония (1) хляб (1) холера (1) хранопровод (1) хрема (1) чай (1) червено вино (1) чесън (1) чистота (1) шлака (1) яйца (1)